Berättarafton 2018

Onsdagskvällen den 14 november arrangerades årets berättarkväll i Södra Vings hembygdsförenings regi. Inriktningen för en berättarkväll, är att samlas kring berättelser och bilder om framförallt människor, verksamheter, händelser och utvecklingen för en by eller ett område inom Södra Ving. Tidigare år har det handlat om Mastunga by och om Romsås by. Denna gång handlade det om Aspanäs by med viss omnejd som bland annat Säby, Lida och Kärrs gårdar. En arbetsgrupp  med Karl-Gustav (K-G) Fridén  som sammanhållare hade planerat och noga förberett kvällen. Till kvällens presentationer hade numera bl.a. utflyttade Ingvar Blixt Skövde, och Per-Olof Edmalm Sävedalen, inbjudits för att ge sin bild över att växa upp i Aspanäs by.

Ingvar Blixt berättade bl.a. om sina föräldrars, Tage och Lisbeth Blixt, träverksamhet om att tillverka jultomtar och påsktuppar, och som på 60 och 70 talen exporterades över hela världen.

Per-Olof hade tyvärr blivit sjuk men K-G Fridén kunde läsa upp och med foton återge hans presentation. Per-Olof hade vuxit upp i Aspanäs järnvägsstation där hans mormor varit stationsföreståndare.

Linnea Fagrell, bördig från Lida, berättade bl.a. om affären och poststationen i Aspanäs som hölls igång fram till början av 1960-talet.

Sten Öman, som har mycket kunskap och historier om Aspanäs tidigare invånare, hade också intressanta inlägg om dessa.

Lars Christoffersson, Säby gård, presenterade nedslag från gårdens historia bl.a. från tidig medeltid, då dåvarande drottning Margareta donerade gården till klostret i Varnhem men att hon senare ångrades sig och återtog ägandet till gården. Christofferson refererade också till två olika redogörelser om hur det gick till med förberedelser och om julfirandet vid gården under sekelskiftet 18/1900talet. I ena fallet var det dåvarande ägare familjen Westfeldts historia, och i det andra fallet en av gårdens många tjänare. Berättelserna var inte helt samstämmiga och får vara exempel på om att historia blir från vems ögon man väljer att återge den.

”Tomtemor” Ingrid Söderberg berättade om tomten Roy, och hans verksamhet som auktoriserad tomte, och om deras välgörenhetsarbete i Sverige.

Karl-Gustav Fridén berättade om utvecklingen av gårdarna Lida och Kärr, om nuvarande och tidigare ägare och om den förändring av fastighetsstrukturen som skett.

Berättarkvällen var mycket välbesökt , med ett 50- tal besökare som fick vara med om en  innehållsrik och underhållande kväll och med fin social samvaro. Därtill serverades kaffe med härliga välsmakande smörgåsar och mjuk kaka. Kvällen avslutades med att K-G Fridén överlämnade hembygdsföreningens hembygdsbok Södra Ving – Då och nu – till Ingvar Blixt, Lasse Christoffersson, Linnea Fagrell och även, vid ett senare tillfälle till Per-Olof Edmalm. Till  K-G Fridén och arbetsgruppen, som möjliggjort den intressanta berättarkvällen, framfördes tack av hembygdsföreningens ordförande.

Länk till bild