Sommarkväll i Tångagärde

Fyrtio personer kom tisdagen den 28 maj via Trogareds ek till en upplevelsekväll i Tångagärde gamla fina huvudbyggnad.

Redan när vi i hembygdskursen planerade och skrev sockenboken väckte Dagmar Lennartsson idén om reportage från Tångagärde och studiebesök där.

Vi mottogs varmt av det ungerska kyrkoherdeparet Pál Molnár-Veress och Enikö-Ágnes Szilágyi. Pál visade runt ute och båda var ciceroner inomhus och vi fick komma in i alla rum. Där finns mycket litteratur och underbart vackra kakelugnar. Tångagärde köptes av ungerska föreningen redan 1961.

Vi bjöds på god fika med hembakat mkt välsmakande bröd, te och kaffe.
Ordf Ingrid Öhlund höll ett fint tacktal till vårt ungerska värdpar och överlämnade två hembygdshanddukar och en sockenbok.
Som avslutning på kvällen fick vi via vackra bilder följa med till hemorten Transsylvanien, som sedan Versaillesfreden 1918 blev en del av Rumänien. Norra delen återlämnades 1940 men kyrkoherden menar att hela Transsylvanien är ungerskt.

I den vackra försommarkvällen fick vi lyssna till komminister Beatrice Yngvesson som med inlevelse sjöng ”Nu grönskar det”. Med de tonerna klingande inom oss åkte vi hemåt efter en verkligt vacker och minnesrik sommarkväll.
Vi tackar Dagmar som gjorde att drömmen om Tångagärde förverkligades.
Vid pennan Kerstin Håkanson